Rattfylleri – Checklista för dig som ska anlita ombud

Detta blogginlägg har vi skrivit för att guida dig som har åkt fast för rattfylleri av normalgraden med alkohol i blodet. Här får du information som hjälper dig avgöra om det är värt att anlita en jurist för att skriva ett yttrande till Transportstyrelsen eller överklaga beslutet till domstol. Vår mål är att ge dig en tydlig bild av dina alternativ och möjligheter.

Att åka fast för rattfylleri kan minst sagt vara en stressande och besvärande upplevelse. Många som kontaktar oss söker hjälp efter att ha blivit stoppade för rattfylleri – ofta med en känsla av skam och djup ånger. Dessutom oroar sig många för att förlora sitt körkort under en längre period, något som kan påverka deras försörjning. När det gäller rattfylleri finns det dock sällan mycket utrymme för oss att påverka eftersom lagar och domstolspraxis inte alltid ger något “förhandlingsutrymme”. I de flesta fall blir spärrtiden 12 månader och alternativet är att ansöka om alkolås.

Observera att detta inlägg inte behandlar grovt rattfylleri, drograttfylleri eller återkallelse av körkort vid rattfylleri i kombination med andra trafikbrott. För mer information om dessa ämnen och detaljer kring rattfylleri och körkortsåterkallelse, rekommenderar vi att du läser vårt tidigare inlägg om rattfylleri. Det är även vårt mest lästa inlägg här på bloggen.

Vad är spärrtiden för rattfylleri?

Den normala spärrtiden för rattfylleri av normalgraden är 12 månader. Reglerna om alkolås, som infördes 2012, syftar till att motivera dig att ansöka om alkolås. Dessa regler har dock resulterat i längre spärrtider än tidigare. Om du har åkt fast för rattfylleri är huvudregeln en återkallelse med en spärrtid på 12 månader, och det är detta du bör förbereda dig på. Om du får en kortare spärrtid eller en varning är det en bonus, men inget du som utgångspunkt ska räkna med. Som vi ska se i detta finns det dock vissa möjligheter till kortare spärrtid eller varning.

Checklistan – 5 avgörande faktorer vid rattfylleri

Nu går vi igenom när det kan vara fördelaktigt att söka juridisk hjälp. Vi gör det genom en enkel checklista. Uppfyller du ett eller flera av kriterierna nedan kan det vara värt för dig att låta en jurist titta på ditt ärende:

  1. Din alkoholkoncentration överstiger inte 0,16 mg/liter / 0,32 promille
  2. Du har endast flyttat fordonet en kortare sträcka
  3. Du har kört ett alternativt fordon som moped eller snöskoter
  4. Det har passerat lång tid sedan brottet
  5. Du är ännu inte dömd och anser dig vara oskyldig

(1) Din alkoholkoncentration överstiger inte 0,16 mg/liter / 0,32 promille

Den straffbara gränsen för rattfylleri inträffar när du kör ett fordon med en alkoholkoncentration på minst 0,10 milligram per liter i utandningsluften eller 0,2 promille i blodet. Enligt 4 § lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott kan rattfylleri leda till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Under normala omständigheter leder en fällande dom för rattfylleri till både ett straff och en körkortsåterkallelse på 12 månader. Det är dock inte alltid som rattfylleri innebär en automatisk återkallelse av körkortet. Beroende på alkoholkoncentrationen kan det finnas möjligheter att behålla körkortet trots att du gjort sig skyldig till detta brott.

Enligt körkortslagen har Transportstyrelsen möjlighet att utfärda en varning istället för återkallelse om det föreligger särskilda skäl. Ett krav för detta är att alkoholkoncentrationen inte uppgår till 0,25 mg/l / 0,5 promille eller mer. Under dessa nivåer är det alltså enligt lag möjligt att få en varning. Som särskilda skäl att tilldela varning beaktas bland annat behov av körkort, tidigare skötsamhet i trafiken och den konkreta trafikfaran vid förseelsen. Om du till exempel är yrkesförare och har en alkoholkoncentration som ligger under dessa nivåer, har du enligt körkortslagen en möjlighet att få en varning.

I praktiken är det dock endast realistiskt att hoppas på en varning vid en alkoholkoncentration av högst 0,16 mg/l eller 0,32 promille. Enligt vår kännedom har det hittills inte meddelats några varningar vid alkoholkoncentrationer över denna nivå, trots att körkortslagen ger möjlighet till det. Man kan alltså betrakta intervallet 0,17-0,25 mg/l eller 0,34-0,50 promille som en ”död zon” där chanserna för att få en varning är extremt små. Det är minst sagt märkligt att körkortslagen erbjuder en möjlighet till varning som i praktiken inte tillämpas. 

(2) Du har endast flyttat fordonet en kortare sträcka

Nästa del i checklistan handlar om kortare förflyttningar. Har du bara flyttat fordonet en kort sträcka kan det finnas möjlighet att få en kortare spärrtid än vanligt. Ett exempel på detta finns i kammarrättens i Stockholm dom 2013-05-06 i mål nr 935-13.

I domen beslutade kammarrätten att sänka spärrtiden från tolv till sex månader. Personen i fråga hade en alkoholhalt om 0,39 mg/l i utandningsluften och hade endast förflyttat sin bil tre meter på en parkeringsplats. Rätten tog hänsyn till att personen hade ett stort behov av körkort i sitt arbete och att inga andra trafikförseelser hade begåtts. Kammarrätten bedömde att dessa omständigheter utgjorde synnerliga skäl och att en kortare spärrtid kunde fastställas utan att äventyra trafiksäkerheten.

Om du har gjort en kortare förflyttning med ditt fordon kan det alltså vara värt att granska ditt ärende. Detta är en omständighet som bör lyftas fram i din argumentation. Synnerliga skäl kan alltså ibland leda till en lindrigare påföljd än de 12 månader som är standard. 

(3) Du har kört ett alternativt fordon som moped eller snöskoter

En annan faktor som kan ha betydelse är om du framföra annat fordon än bil eller lastbil. Denna omständighet kan i vissa fall leda till en mildare bedömning vid beslut om körkortsåterkallelse. Detta beror på att sådana fordon ofta innebär mindre trafikfara. Ett exempel på detta finns i kammarrättens i Stockholm dom 2014-03-28 i mål nr 7191-13.

I detta fall hade personen i fråga framfört en veteranmoped klass 2 på en marknadsplats. Körningen skedde i låg hastighet, cirka 5-10 km/tim, på en inhägnad åker där det enligt personen inte befann sig några människor. Personen hade en ganska hög alkoholhalt om 0,45 mg/l i utandningsluften. Vidare hade personen ett stort behov av körkort i sitt arbete. Kammarrätten bedömde att trafikfaran var mycket begränsad jämfört med körning under normala omständigheter på allmän väg. På grund av dessa omständigheter sänkte kammarrätten spärrtiden från tolv till åtta månader.

Att köra med alternativa fordon, som mopeder eller snöskoter, på ett sätt som inte medfört någon större trafikfara kan alltså ge möjlighet till en viss rabatt på spärrtiden.

(4) Det har passerat lång tid sedan brottet

Ytterligare en omständighet som kan leda till en mildare påföljd är när det har gått lång tid mellan brottet och Transportstyrelsens beslut. Ett exempel på detta finns i kammarrättens i Sundsvall dom den 2013-05-03 i mål nr 2528-12.

I detta fall hade personen gjort sig skyldig till rattfylleri den 26 augusti 2010. När beslutet om återkallelse av körkortet togs av Transportstyrelsen den 20 september 2012 hade det gått över två år sedan brottet begicks. Transportstyrelsen gav en rabatt på spärrtiden med hänsyn till den tid som förflutit och satte den till tio månader. Kammarrätten bedömde dock att den förhållandevis långa tid som förflutit mellan brottet och körkortsingripandet utgjorde synnerliga skäl för att ytterligare sätta ner spärrtiden. Då inget i utredningen talade för att en nedsättning av spärrtiden skulle äventyra trafiksäkerheten, beslutade kammarrätten att sänka spärrtiden från tio till åtta månader.

Hur lång tid som måste ha passerat för att lång tid mellan brott och beslut ska påverka bedömningen är en öppen fråga, och det behöver inte nödvändigtvis ha gått två år. En nyanserad bedömning ska göras i varje enskilt fall.

(5) Du är ännu inte dömd och anser dig vara oskyldig

Den sista delen i checklistan tar sikte på situationer där du ännu inte blivit dömd för rattfylleri och anser dig vara oskyldig. Det vanliga förfarandet i rattfyllerimål är att polisen omhändertar körkortet på plats. Kort därefter får du ett brev från Transportstyrelsen där det framgår att myndigheten avser att fatta ett beslut om körkortsåterkallelse tills vidare. Detta beslut sker innan du blivit dömd för brottet.

Det kan tyckas märkligt att Transportstyrelsen har rätt att besluta om återkallelse innan du blivit dömd, men stöd för detta finns i körkortslagen. Återkallelse tills vidare (eller interimistiskt beslut som det även kallas) ska endast ske om det är sannolikt att du blir dömd för brottet.

Anser du dig oskyldig bör du framföra varför. Det kan till exempel handla om att du saknar uppsåt till brottet, eller att det föreligger fel i provtagningen. Andra omständigheter kan vara att du befann dig i en nödsituation eller att det finns medicinska skäl som påverkat testresultaten.

Om du redan blivit dömd för brottet och domen vunnit laga kraft är det dock i praktiken helt överflödigt att försöka övertyga Transportstyrelsen om din oskuld. Transportstyrelsen omprövar inte domstolens beslut.

Avslutning – Alkolås som alternativ och juridisk rådgivning

Genom att använda checklistan ovan vill vi underlätta i ditt beslut om du ska anlita en jurist eller inte. Checklistan är utformad för att hjälpa dig avgöra om det finns några omständigheter i ditt fall som kan vara till din fördel och öka dina chanser att påverka utgången. Om du uppfyller ett eller flera av kriterierna kan det vara värt att överväga juridisk rådgivning.

Det är dock viktigt att notera att bara för att du uppfyller ett av kriterierna innebär det ingen garanti för att du får en mildare påföljd. Checklistan är mer tänkt som ett verktyg för att hjälpa dig avgöra om det kan vara värt att låta en jurist titta närmare på ditt ärende. I de flesta fall där personer vänder sig till oss med rattfylleriärenden förklarar vi att det inte finns något vi kan göra och att man i stort sett bara kastar pengarna i sjön.

Vid rattfylleri med alkohol finns alltid möjligheten att ansöka om alkolås. Detta kan vara ett utmärkt alternativ för många, särskilt om man inte uppfyller några av kriterierna för att få en mildare påföljd. Körkort med villkor om alkolås kan erbjuda en andra chans och en möjlighet att fortsätta köra under villkorstiden. Detta kan göra det möjligt att fortsätta arbeta och fullfölja andra viktiga åtaganden.

Om du behöver anlita en jurist för ditt rattfylleriärende kan du kontakta oss på Polemikum Juridik. Den första kontakten är givetvis kostnadsfri.