Så skyddar du din taxiförarlegitimation som förare för Uber och Bolt

  • Inläggskategori:Taxijuridik

På Polemikum Juridik hjälper vi många taxiförare som kör för app-tjänster som Uber och Bolt när de hamnar i problem med Transportstyrelsen. Ofta handlar ärendena om brott mot yrkeslagstiftningen, det vill säga taxitrafiklagen samt underliggande förordningar och föreskrifter.

Många taxiförare som tar körningar genom app-tjänster missar att de omfattas av samma regler som mer traditionella taxiförare. Det leder ofta till onödiga misstag – som att köra utan fungerande taxameter, brister i prisinformation eller felaktig registrering av körningar. Dessa misstag kan få allvarliga konsekvenser, i värsta fall att taxiförarlegitimationen återkallas under tre till fem år, vilket i praktiken innebär att du får ett yrkesförbud och måste hitta en annan inkomstkälla.

I det här inlägget går vi igenom några vanliga misstag och förklarar varför det är så viktigt att följa lagstiftningen även om du kör för Uber och Bolt. Inlägget är baserat på regelverket för traditionell taxiverksamhet där krav på taxameter gäller, men notera att vissa avvikelser kan förekomma för tillståndspliktiga beställningscentraler.

Vi har tidigare skrivit mer allmänt om ingripande mot taxiförarlegitimation, något du kan läsa mer om här. Vi har även fördjupat oss i frågan om ingripande vid upprepade förseelser, vilket du kan läsa mer om här.

Vanliga misstag som kan kosta dig din taxiförarlegitimation

Vi ska nu gå igenom tre av de vanligaste misstagen som vi på Polemikum Juridik ofta stöter på i våra ärenden. Dessa misstag begås ofta av förare som kör för appar som Uber och Bolt och kan få allvarliga konsekvenser:

  1. Bristande prisinformation – Många förare missar att tillhandahålla tydlig och korrekt prisinformation vilket är ett krav enligt regelverket. Detta gäller även om du kör på fasta priser via en app.
  2. Problem med taxametern – Taxameterrelaterade brister är vanliga. Det kan handla om att taxametern inte används för att registrera körningar, att den inte är besiktigad eller att föraren inte kan den tillräckligt bra för att skriva ut rapporter vid poliskontroll. Problem med taxametern betraktas som mycket allvarliga och kan leda till återkallelse av taxiförarlegitimationen.
  3. Taxiförarlegitimationen inte väl synlig – Ett enkelt men vanligt misstag är att inte ha taxiförarlegitimationen placerad så att den är synlig för passagerare under körning. Detta kan ge intrycket av bristande professionalitet och bryter mot gällande regler.

I de följande avsnitten tittar vi närmare på dessa misstag och förklarar vad lagen säger, samt hur du kan undvika att göra samma fel.

1. Bristande prisinformation

Många taxiförare vi på Polemikum Juridik är i kontakt med försöker försvara bristande prisdekaler med att de kör för appar som Uber eller Bolt. Deras argument är ofta att prisinformationen saknar relevans eftersom körningarna har fasta priser i appen och dessutom redan är betalda i förväg. En annan vanlig invändning är att föraren inte äger bilen själv utan kör för en åkare som de anser borde ta ansvar för att dekalerna är på plats och är korrekta.

Det är dock viktigt att förstå att ingen av dessa förklaringar kommer att fria dig från ansvar för en överträdelse. Reglerna gäller för alla förare i taxibranschen, oavsett om man får körningar från mer traditionella beställningscentraler, plockar upp passagerare från gatan eller tar körningar genom appar som Uber och Bolt. Prisdekaler är en obligatorisk del av taxireglerna och måste finnas i varje fordon som används för taxitrafik, oavsett om kunden redan fått prisuppgift via en app.

Som förare har du alltid ett personligt ansvar att se till att fordonet du använder uppfyller kraven på prisinformation. Det spelar ingen roll om du inte äger bilen – i början av varje körpass måste du kontrollera att alla dekaler är på plats och att de är tydliga och enhetliga. Detta ansvar är en del av den yrkesmässiga taxitrafiken och gäller lika mycket för förare som kör fasta priser som för dem som kör med taxameter.

Utformning av prisinformation

Av Transportstyrelsens föreskrifter om taxitrafik gäller bland annat följande om prisinformation:

  • Prisdekaler måste vara väl synliga för passagerare både utifrån och inifrån taxin. Inifrån bilen: Dekaler ska vara placerade så att de är tydligt synliga för passagerare. Vanliga placeringar är på insidan av bakrutan samt ovanför handskfacket vid främre passagerarsäte eller annan framträdande plats, så att passagerarna enkelt kan se det under resan. Utifrån bilen: Prisdekaler ska finnas på både vänster och höger bakruta så att potentiella kunder kan se dem innan de går in i bilen.
  • Prisdekalerna ska vara ”varaktigt utförda och fastsatta”. Det betyder att de måste sitta ordentligt fast med klister eller liknande, och inte kunna plockas bort enkelt. Det är förarens ansvar att säkerställa att dekalerna är hela, rena och tydligt läsbara.
  • Prisdekalerna ska vara enkla att förstå för kunderna. Viktigt är att samma information visas både inåt och utåt. Att ge olika prisuppgifter på insidan och utsidan av bilen – medvetet eller omedvetet – kan ge intrycket av att försöka vilseleda kunden och strider mot regelverket.

Vill du läsa mer om kraven på prisinformation i sin helhet? Då rekommenderar vi att du besöker Transportstyrelsens hemsida där de fullständiga föreskrifterna finns tillgängliga. Att sätta upp korrekta prisdekaler är en liten åtgärd som kan bespara dig från stora problem längre fram.

Konsekvenser vid bristande prisinformation

Om prisinformationen i din taxi saknas eller är bristfällig kan det få negativa konsekvenser. Vid en poliskontroll kan du få betala en ordningsbot på 1 000 kronor. Men ofta är detta inte det stora problemet. I vissa fall kan Transportstyrelsen inleda en utredning om din lämplighet att inneha taxiförarlegitimation. Detta innebär att din legitimation kan vara i fara, särskilt om bristerna bedöms som återkommande eller kopplade till andra överträdelser.

2. Problem med taxametern

Nu går vi vidare till nästa kategori av vanliga misstag för förare som kör för appar som Uber och Bolt – nämligen brister i hanteringen av taxametern. Det är inte ovanligt att förare får böter vid en poliskontroll för att de inte har full koll på hur taxametern ska användas. Detta kan i sin tur leda till att Transportstyrelsen inleder en utredning om återkallelse av taxiförarlegitimationen.

Svenska Taxiförbundet gjorde för några år sedan en granskning av taxiförare som körde genom Uber och Bolt gällande regelefterlevnad för taxameterredovisning som visade på stora brister i hanteringen, läs mer här.

Taxametern är ett grundläggande verktyg för att säkerställa korrekt registrering och redovisning av alla körningar, vilket är avgörande för både bokföring och beskattning. En felaktigt använd taxameter kan leda till skatteundandragande och undergräver förtroendet för branschen. Transportstyrelsen ser därför mycket allvarligt på brister i hanteringen av taxameter.

Vanliga invändningar från Uber- och Bolt-förare om hantering av taxameter

En vanlig invändning vi hör från förare som kör för Uber och Bolt är att taxametern inte är nödvändig eftersom alla resor sker till fasta priser och registreras i appen. Förarna hänvisar även ofta till att uppdragsgivaren hanterar hela redovisningen och att betalningen sker digitalt i förväg. Det framhålls också att kunderna får kvitto via appen.

Det är viktigt att förstå att dessa invändningar inte befriar dig från skyldigheten att använda och hantera taxametern korrekt. Enligt lagstiftningen måste alla köruppdrag, även de som förmedlas via en app, registreras i taxametern när uppdraget påbörjas. Att enbart lita på att appen registrerar resorna räcker inte.

Som förare bär du det fulla ansvaret för att taxametern fungerar och används enligt reglerna. Det är därför viktigt att du som förare inte enbart förlitar dig på din uppdragsgivare utan också säkerställer att alla tekniska och juridiska krav är uppfyllda innan du påbörjar ditt körpass.

Två vanliga misstag med taxameter

Här är två exempel på vanliga misstag vi kommer i kontakt med och varför de är allvarliga:

  1. Att inte registrera resor innan de påbörjas
    Enligt reglerna ska varje resa registreras i taxametern vid resans start. Detta gäller även för resor som sker till fasta priser, exempelvis via Uber eller Bolt. Många förare gör misstaget att inte aktivera taxametern, ofta med motiveringen att resan redan är registrerad i appen. Men enligt Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:41) är detta inte tillräckligt – alla resor måste registreras i taxametern för att ge ett korrekt underlag för kvitton, rapporter och redovisning. Om detta inte görs kan det leda till böter vid en poliskontroll och i värsta fall en utredning om återkallelse av taxiförarlegitimationen. Transportstyrelsen ser väldigt allvarligt på återkommande brister gällande registrering av körningar.
  2. Att inte kunna skriva ut en körpassrapport vid poliskontroll
    En körpassrapport är en sammanställning av alla körningar och betalningar under ett arbetspass, och den ska kunna skrivas ut direkt från taxametern vid en poliskontroll. Många förare kan inte tillhandahålla rapporter vid en poliskontroll, antingen för att de inte vet hur man gör eller för att taxametern inte har använts korrekt. Detta är ett allvarligt brott mot reglerna eftersom körpassrapporten är ett viktigt kontrollredskap för myndigheter.

Genom att undvika dessa misstag kan du undvika problem med Transportstyrelsen. Se till att du har full koll på hur din taxameter fungerar och att du använder den enligt föreskrifterna under varje körpass.

Riskerna vid brister med taxameter

Om du som förare inte använder taxametern korrekt kan det leda till allvarliga konsekvenser. Förutom böter på 3000 kronor vid en poliskontroll kan Transportstyrelsen anse att du visat upp bristande pålitlighet och yrkesskicklighet. Detta kan vara tillräckligt för att din taxiförarlegitimation ska återkallas. Det tål att upprepas att Transportstyrelsen ser mycket allvarligt på brister gällande hantering av taxametern.

3. Taxiförarlegitimation som inte är väl synlig

Nu ska vi gå vidare till den sista vanliga missen – att inte ha taxiförarlegitimationen väl synlig under körning. Många förare som kör för Uber och Bolt försvarar sig med att de redan har identifierat sig i appen. Appen visar deras bild och namn för kunden, och om det skulle uppstå några problem kan resenären enkelt kontakta företaget och få tillgång till förarens uppgifter. Även om detta är bra och till nytta för resenären, lever det inte upp till de krav som Transportstyrelsens föreskrifter ställer.

Vad säger reglerna om taxiförarlegitimation?

Enligt taxitrafikförordningen gäller följande

“En giltig taxiförarlegitimation ska medföras i taxitrafik och vara väl synlig för passagerarna. Den ska visas upp för en bilinspektör eller polisman om han eller hon begär det.”

Taxiförarlegitimationen bör till exempel placeras i ett särskilt fäste på ett ställe där den är tydligt synlig för alla passagerare, oavsett var de sitter i bilen. Vanligtvis monteras fästet på instrumentpanelen nära mitten av fordonet, så att både fram- och baksätespassagerare enkelt kan se legitimationen.

Vanliga misstag är att förare förvarar legitimationen på fel plats, till exempel i plånboken, i handskfacket, i mittkonsolen mellan förar- och passagerarsätet, eller i ett annat förvaringsfack i bilen. Dessa placeringar uppfyller inte lagens krav. Se därför alltid till att legitimationen är korrekt placerad innan du börjar ditt körpass.

Konsekvenser av att inte ha taxiförarlegitimationen väl synlig

Om legitimationen inte är synlig bryter du som förare mot regelverket, vilket kan leda till böter på 3 000 kronor vid en poliskontroll. Dessutom kan Transportstyrelsen inleda en utredning om din lämplighet som taxiförare, särskilt om det rör sig om upprepade överträdelser. Även om Transportstyrelsen inte ser lika allvarligt på enstaka brister kring synligheten av legitimationen som exempelvis problem med taxameterhantering är det ingen anledning att chansa. Det är en enkel åtgärd att fästa legitimationen ordentligt i början av varje körpass och därmed undvika onödiga risker.

Kontakta oss om du riskerar återkallelse

Vi hoppas att detta inlägg har gett dig värdefull information och hjälper dig att undvika onödiga misstag i din yrkesutövning som taxiförare. Vår erfarenhet är att många förare tyvärr har gjort enkla misstag som i längden kan kosta dem dyrt, både i form av böter och risken att förlora sin taxiförarlegitimation.

Om du riskerar återkallelse av din taxiförarlegitimation, tveka inte att höra av dig till oss på Polemikum Juridik. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa taxiförare och strävar alltid efter att ge våra kunder tydliga och fasta priser, så att du vet exakt vad det kommer att kosta. Kontakta oss idag för att få den hjälp du behöver.